Lack eller hårdvaxolja – Vad blir bäst för mitt golv?

När du ska välja ytbehandling för ditt trägolv, står du ofta mellan lack och hårdvaxolja. Båda har sina unika fördelar och nackdelar beroende på dina behov och golvets användning. 

Dennis
Uppdaterad: juli 22, 2024

Lack eller hårdvaxolja – Vad blir bäst för mitt golv?

När du ska välja ytbehandling för ditt trägolv, står du ofta mellan lack och hårdvaxolja. Båda har sina unika fördelar och nackdelar beroende på dina behov och golvets användning. 

På Trapp& Golv kan vi hjälpa dig med ditt golv, och vi utför både golvslipning i Göteborg och golvslipning i Lerum.

Lack – Hållbarhet och enkel rengöring

Lack ger en hård och slitstark yta som är lätt att hålla ren. Det lägger sig ovanpå träet och skyddar mot väta och smuts. Nackdelen är att lack kan spricka vid slag, och reparationer kräver ofta slipning och omlackning av hela ytan. Detta gör lack till ett bra val för utrymmen där man går mycket och där enkel rengöring prioriteras.

Fördelar med lack

 1. Hållbarhet: Lack bildar en stark skyddsbarriär som är mycket motståndskraftig mot slitage och skador. Det gör lack till ett utmärkt val för högtrafikerade områden som hallar och kök.
 2. Lätt att rengöra: En lackad yta är mycket enkel att hålla ren. Den täta ytan förhindrar att smuts och spill tränger in i träet, vilket gör daglig städning snabb och effektiv.
 3. Estetisk finish: Lack ger en matt eller halvblank och professionell finish som kan lyfta utseendet på vilket rum som helst.

Nackdelar med lack

 1. Reparationer kan vara besvärliga: Om ytan skadas kan det vara nödvändigt att slipa och lacka om hela området, vilket kan vara både tidskrävande och kostsamt.
 2. Minskad träkänsla: Eftersom lack bildar ett skyddande lager ovanpå träet, kan det minska den naturliga känslan och utseendet på träet.
 3. Svår att underhålla: En lackad yta går inte att underhållsbehandla när den blivit sliten och måste då slipas om.

Hårdvaxolja – Naturligt och lätt att reparera

Hårdvaxolja tränger in i träet och täpper till träporerna, vilket ger ett visst skydd mot väta och smuts samtidigt som golvets naturliga utseende bevaras. Hårdvaxoljade golv är enklare att reparera eftersom skadade områden kan åtgärdas utan att hela golvet behöver behandlas. Denna typ av ytbehandling är därför idealisk för hem där man vill bevara en naturlig träkänsla. 

Fördelar med hårdvaxolja

 1. Naturligt utseende: Hårdvaxolja bevarar och framhäver träets naturliga struktur och skönhet, vilket ger golvet en varm och autentisk känsla.
 2. Enkel reparation: Skador på ett hårdvaxoljat golv kan ofta repareras lokalt utan att hela golvet behöver behandlas om. Detta sparar tid och pengar på lång sikt.
 3. Bra skydd över tid: Trots att det inte är lika slitstarkt som lack, ger hårdvaxolja ett robust skydd mot smuts och väta genom att tränga in i träet och täppa till porerna. Eftersom det går att underhållsbehandla vaxade ytor är det mycket bra där det är väldigt högt slitage och regelbundet underhåll är det enda som kan upprätthålla skicket över tid.

Nackdelar med hårdvaxolja

 1. Längre installationstid: Hårdvaxoljade kräver längre torktid jmf med lack vilket påverkar vid inflyttning. Hårdvaxolja luktar en del under behandling/torktid. 
 2. Mindre slitstarkt: Hårdvaxolja är något sämre i slitstyrka jämfört med en lackad yta som inte har för många år på nacken. Men med rätt städmedel och underhåll så vinner dock hårdvaxolja över tid.

Valet mellan lack och hårdvaxolja beror på dina specifika behov. Om du prioriterar slitstyrka och enkel rengöring, kan lack vara det bästa valet. För en naturligare look och enklare reparationer är hårdvaxolja ett utmärkt alternativ. Oljade golv erbjuder en mellanväg med sin naturliga skönhet och regelbundna underhållsbehov.

Dennis

Trapp & Golv Renovering Väst AB